Kulturni dogodki 

Poleg tradicionalnih srečanj so se v teh letih zgodili tudi kulturni večeri, na katerih so potekali pogovori z avtorji ob izdaji knjig in publikacij. Tako smo gostovali gledališko skupino prosvetnega društva Štandrež s predstavo Hamlet v sosednji vasi leta 2006, predstavili knjigo Let v lunino senco avtorjev Pavla Medveščka in Rafaela Podobnika (2007), na prešernov dan spoznali Pust danes in v tradiciji z razstavo Etnografski pust in razstavo mask Liški pustje’ avtorja Branka Žnidašič (2010). Odhajanja je naslov večeru, ki ga je priredilo naše društvo v sodelovanju s Fotoklubom Skupina 75 in dramsko družino F. B. Sedej leta 2015: večer je zamišljen kot multimedijski literarni pogovor z Evelino Umek, tržaško Slovenko, ob izidu njenega zadnjega romana Sidrišče spomina. V dvorani pred klavirjem je stala inštalacija s starimi kovčki, na katerih so bile projicirane fotografije, za katere so poskrbeli fotografi goriškega fotokrožka. Z avtorico se je pogovarjala Daniela Štekar. V okvir večerov in dogodkov v projektu Bunker 1915 – 1918, ki jih je izvajal Kulturni dom iz Gorice leta 2016, smo na večeru s pomenljivim naslovom Oblaki so rudeči predstavili knjigo avtorja Vilija Prinčiča „V Brucku taborišču... 1915-1918“.Avtorica Katja Kogej je leta 2018 predstavila njen zadnji knjžni podvig, Sladki recepti z vrtnicami, to je knjiga receptov in jedi, ki jih na Goriškem žlahtnijo s cvetnimi listi in popki kraljice rož.

Slovenska kultura je ... 

Video-prispevek ob dnevu slovenske kulture 2021. 

Kulturni večeri na našem društvu

Poletje v šklocu / 14. 9. 2019

K povabilu na fotografski natečaj Poletje v šklocu se je odvzalo enajst mladih fantov in deklet, ki so v predvidenem roku oddali 40 fotografij. Trem najboljšim fotografijam je strokovna žirija v sestavi Remo Cavedale in Enzo Tedeschi, člana Skupine 75, ter Simon Kovačič, predsednik fotokluba Nova Gorica, dodelila nagrado ex equo. Vsi udeleženci natečaja so prejeli v dar priznanje za sodelovanje in USB ključek.
V imenu Fotokluba Skupina 75 je članica skupine Karin Vižintin nagradila udeležence natečaja. 

Sladki recepti z vrtnicami / 11. 5. 2018

Predstavitev knjige Sladki recepti z vrtnicami v družbi avtorice knjige Katje Kogej in ženske vokalne skupine Danica iz Vrha.

Oblako so rudeči / 19. 2. 2016

Predstavitev knjige V Brucku taborišču: njen avtor Vili Prinčič, raziskovalec, publicist, dolgoletni prijatelj našega društva, je dodal še en izredno zanimiv pogled nad zgodovinskim dogajanjem izpred sto leti. Knjiga namreč opisuje življenje v enem največjih begunskih taborišč v Avstro-Ogrski. V begunstvo so v daljnem letu 1915 morali tudi številni Števerjanci in kar nekaj jih je zatočišče našlo tudi v taborišču v mestecu Bruck. Literarno ustvarjanje v vojnem obdobju ni popolnoma prehenalo biti: o slovenskih avtorjih, ki so ustvarjali v času prve svetovne vojne je spregovorila dr. Ana Toroš.