Kulturni dogodki 

Poleg tradicionalnih srečanj so se v teh letih zgodili tudi kulturni večeri, na katerih so potekali pogovori z avtorji ob izdaji knjig in publikacij. Tako smo gostovali gledališko skupino prosvetnega društva Štandrež s predstavo Hamlet v sosednji vasi leta 2006, predstavili knjigo Let v lunino senco avtorjev Pavla Medveščka in Rafaela Podobnika (2007), na prešernov dan spoznali Pust danes in v tradiciji z razstavo Etnografski pust in razstavo mask Liški pustje’ avtorja Branka Žnidašič (2010). Odhajanja je naslov večeru, ki ga je priredilo naše društvo v sodelovanju s Fotoklubom Skupina 75 in dramsko družino F. B. Sedej leta 2015: večer je zamišljen kot multimedijski literarni pogovor z Evelino Umek, tržaško Slovenko, ob izidu njenega zadnjega romana Sidrišče spomina. V dvorani pred klavirjem je stala inštalacija s starimi kovčki, na katerih so bile projicirane fotografije, za katere so poskrbeli fotografi goriškega fotokrožka. Z avtorico se je pogovarjala Daniela Štekar. V okvir večerov in dogodkov v projektu Bunker 1915 – 1918, ki jih je izvajal Kulturni dom iz Gorice leta 2016, smo na večeru s pomenljivim naslovom Oblaki so rudeči predstavili knjigo avtorja Vilija Prinčiča „V Brucku taborišču... 1915-1918“.Avtorica Katja Kogej je leta 2018 predstavila njen zadnji knjžni podvig, Sladki recepti z vrtnicami, to je knjiga receptov in jedi, ki jih na Goriškem žlahtnijo s cvetnimi listi in popki kraljice rož.

Decembrski kulturni sejem / 12. 12. 2021

V nedeljo, 12. decembra je v domu na Bukovju potekal prvi Decembrski kulturni sejem.  V decembru se v tem prazničnem obdobju vrstijo številni sejmi, ki so značilni za ta čas. Tako smo se skupaj s Fotoklubom Skupina 75 odločili za pobudo, ki sodi v ta praznični okvir.  Naše društvo si prizadeva pri ohranjanju kulturne dediščine našega teritorija: prav zato smo povabili v našo sredo domačine, prijatelje, ki v svojem prostem času ustvarjajo vsak na svojem področju. Njihovo ustvarjanje se rodi na osnovi neke ljubezni do fotografije ali do obdelovanja naravnih sestavin. Zato smo se odločili, da jim damo priložnost, da nam pokažejo sadove njihovega dela. 

Na sedežu društva in v Fotogaleriji Skupina 75 so razstavljali Irena Princi in Marko Tamiari, ki izdelujeta jaslice, Joško Vodopivec in Lady Gergolet sta predstavila svoje izdelke iz kamna. Bernard Florenin iz Gabrij je na sejem prinesel svoje koše iz pletenine. Silvan Pittoli in Tamara Mizerit sta za to priložnost obogatila Fotogalerijo z njihovimi fotografijami. Na ogled je bil tudi Zrelostni koledar, ki je nastal kot odgovor na vprašanje, kako približati ljudem misel o čim bolj sezonski prehrani; koledar z»zrelimi recepti«, ki spodbuja »zrele« odločitve v korist svojega zdravja in v podporo naravi.


Publiko sta uvodoma pozdravila Joško Terpin, predsednik KD Briški grič, ter Bruna Visintin, predsednica ZSKD za Goriško. Program sta povezovali Jasna Tomsic in Jana Štekar, ki sta predstavili razstavljalce in njihova dela.  Kulturni program so oblikovali društveni otroški zbor ter vokalna skupina Briške trcinke pod vodstvom Mojce Cej in ob spremljavi Tilena Tomsiča. Na violino je zaigrala Athena Picech. Nastopila je nato četverica mladih iz Benečije, ki deluje v sklopu dvojezične šole v Špetru. Ob spremstvu Davida Clodiga so gostje zapeli venček pesmi beneškega kantavtorja Kekka Bergnacha.

Slovenska kultura je ... 

Video-prispevek ob dnevu slovenske kulture 2021. 

Kulturni večeri na našem društvu

Poletje v šklocu / 14. 9. 2019

K povabilu na fotografski natečaj Poletje v šklocu se je odvzalo enajst mladih fantov in deklet, ki so v predvidenem roku oddali 40 fotografij. Trem najboljšim fotografijam je strokovna žirija v sestavi Remo Cavedale in Enzo Tedeschi, člana Skupine 75, ter Simon Kovačič, predsednik fotokluba Nova Gorica, dodelila nagrado ex equo. Vsi udeleženci natečaja so prejeli v dar priznanje za sodelovanje in USB ključek.
V imenu Fotokluba Skupina 75 je članica skupine Karin Vižintin nagradila udeležence natečaja. 

Sladki recepti z vrtnicami / 11. 5. 2018

Predstavitev knjige Sladki recepti z vrtnicami v družbi avtorice knjige Katje Kogej in ženske vokalne skupine Danica iz Vrha.

Oblako so rudeči / 19. 2. 2016

Predstavitev knjige V Brucku taborišču: njen avtor Vili Prinčič, raziskovalec, publicist, dolgoletni prijatelj našega društva, je dodal še en izredno zanimiv pogled nad zgodovinskim dogajanjem izpred sto leti. Knjiga namreč opisuje življenje v enem največjih begunskih taborišč v Avstro-Ogrski. V begunstvo so v daljnem letu 1915 morali tudi številni Števerjanci in kar nekaj jih je zatočišče našlo tudi v taborišču v mestecu Bruck. Literarno ustvarjanje v vojnem obdobju ni popolnoma prehenalo biti: o slovenskih avtorjih, ki so ustvarjali v času prve svetovne vojne je spregovorila dr. Ana Toroš.