Vonj po obljudenem - videorazglednica ob 1. maju 2021

Osrednji del posnetka je posvečen lovu na zaklad, letošnji prvomajski igri malih članov kulturnega društva Briški grič. Ko jim s skupnimi močmi uspe pred spomenikom na trgu postaviti napis " Ž I V E L 1. M A J !", spoznajo zaklad složnosti, sodelovanja in marljivega dela. Uspelo jim je! Zaklad imajo v rokah.

Tako, kot je uspelo že mnogim generacijam pred njimi in tako kot jim bo uspelo še mnogo, mnogo krat. Morda le na drugačen način. Graditi in zgraditi lepo, dobro in pravično.

Pevska spremljava je sad enoletnega dela (sicer na daljavo) društvenih deklet in žena, ki so odpele pod taktirko Mojce Cej, na harmoniko jih je spremljal Viljem Gergolet. Koračnica v izvedbi ženske vokalne skupine Danica pod vodstvom Jane Drassich in ob spremljavi Erike Pelicon s harmoniko zaključi video pripoved drušva Briški grič. Za režijo in mentorstvo društevnih recitatork je poskrbela Kristina Mihelj. Snemanje pa je izvedla Dominique Pozzo photography.


Posnetek je na ogled na tem linku: https://youtu.be/aUzN-c4rhz4

Spletni prvi maj 2020

Zaradi koronavirusa smo se morali odpovedati tradicionalnemu prvomajskemu slavju: na našem sedežu na Bukovju smo razobesili dve rdeči zastavi in napis v pozdrav prvemu maju. Člani in članice društva pa smo se fotografirali v rdečih društvenih majicah; posnetke smo zbrali v kolaž, ki smo ga skupaj s fotografijami prvomajskih slavij iz prejšnjih let objavili na društveni Facebook strani.


Naj živi Prvi Maj! 

Mlaj 2020 

... ker brez mlaja ni 1. maja!
Zaradi trenutnih korona-omejitev letos nismo postavili mlaja. Smo pa okrasili naše domove z rdečimi zastavami in napisi ter postavili male mlaje v družinskem krogu na lastnih domačijah.
Tudi to je tradicija. Tradicija, posodobljena za čas korona-mirovanja.

Naj živi Prvi Maj!

Prvomajsko slavje predstavlja največje praznovanje socialnih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja in opozarja predvsem, da pravice niso za vselej.

Prvomajski praznik 2020 bi potekal v sklopu praznovanj ob 75. letnici osvoboditve, žal pa ga nismo mogli izpeljati. Leta 2015 je prvomajski praznik potekal ob 70. letnici osvoboditve: naš gost je bil Ženski pevski zbor Kombinat, ki je uvedel občinstvo v kulturni program na temo osvoboditve, v katerem so se pesmi narodnoosvobodilnega boja prepletale z literarnimi vložki. Naši gostje - navedemo le nekatere - so bili tudi Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič leta 2010, združeni pevski zbori iz goriškega so zapeli leta 2008, pihalni orkester Kras iz Doberdoba, godba na pihala Viktor Parma iz Trebč, pihalni orkester Città di Cormons, plesna skupina srbskega kluba Vuk Karadžič iz Trsta.

Popoldansko slavje na Bukovju spremljajo tudi priložnostni pohodi: Spoznavajmo Brda, krožni pohod po Brdih na italijanski in slovenski strani po stranskih poteh, Pohod od Tržiča do Števerjana mimo vseh spomenikov padlim, ki se nahajajo po naših vaseh, pohod od Tolmina do Števerjana iz leta 2013 ob 300. obletnici tolminskega punta. Nadalje pobuda Brdaut, orientacijska vožnja z avtomobili po Brdih, ki smo jo priredili v letih 2008 – 2012 in je žela velik uspeh med udeleženci, ki so imeli priložnost spoznati najbolj skrite kotičke našega teritorija.